Elinvoiman haasteet ovat samanlaisia lähes kaikkialla Suomessa. Väestö vähenee, lapsia syntyy merkittävästi vähemmän kuin ennen, kuntien rahoituspohja horjuu, osaajapula koettelee ja keskustojen kivijalkakaupat käyvät eloonjäämistaistoaan.
Ongelmat eivät ratkea surkuttelulla tai sillä, että vuodesta toiseen puhutaan siitä, mitä jonkun muun pitäisi tehdä. Tulevaisuus tehdään tänään konkreettisilla valinnoilla ja teoilla.
Avoimesti kirjattuja tavoitteita on mahdollista seurata
Tarvitsemme Pieksämäelle napakan ja näkemyksellisen kaupunkistrategian, jota täydentää elinkeinopoliittinen strategia omalla kärjellään. Sen lisäksi tarvitsemme konkreettisen elinvoimaohjelman, joka jalkauttaa strategian käytännön tasolle sekä valtuustokauden ajaksi määritellyt kärkitavoitteet.
Elinvoimaohjelmassa tulee määritellä konkreettisesti, miten me Pieksämäellä edistämme yrittäjyyttä, turvaamme laadukkaan koulutuksen, kehitämme asumista ja tapahtumamatkailua, varmistamme osaavan työvoiman saannin ja vaalimme elinympäristöjen viihtyisyyttä koko laajan maaseutukaupungin alueella.
Kun tavoitteet ovat selkeät ja avoimesti kirjatut, myös niiden toteutumista on mahdollista seurata.
Kaupunki olemme me kaikki
Kaupungilla on tärkeä tehtävä elinvoimatyön koordinoijana. Tämä näkökulma mahdollistaa sen, että oman kotikaupunkimme kehittämisestä kiinnostuneet kuntalaiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset pääsevät osallistumaan yhteisen tulevaisuuden tekemiseen.
Koko kaupungin kehittäminen ei tarkoita, että jokaisella kylällä tehdään täsmälleen samoja asioita, kuin kantakaupungissa. Tärkeää on kuitenkin tunnistaa eri alueiden vahvuudet, vahvistaa niitä edelleen ja huomioida kylätoimijat kaupunkiorganisaation tärkeinä kumppaneina.
Enemmän rahoitusta ja markkinointia
Elinvoimaohjelman toteutuksessa kannattaa hyödyntää ulkopuolista kehittämisrahoitusta nykyistä vahvemmin. Kehittämistyö voidaan organisoida menestyksekkäästi monella tavalla. Se voi tarkoittaa omaa elinkeinoyhtiötä, verkostoja hyödyntävää toteutusta tai se voidaan tehdä kaupunkiorganisaation sisällä.
Pieksämäen mallin tulee olla sellainen, mikä sopii Pieksämäelle ja on realistisesti toteutettavissa voimavarojemme puitteissa.
On tärkeää satsata aloittavien ja jo olemassa olevien yritysten palveluihin. Uusia, työllistäviä yrityksiä tarvitaan. Yhtä lailla arvokasta on jokaiseen olemassa olevaan yritykseen syntyvä työpaikka tai päätös ryhtyä yksinyrittäjäksi. Myös maatalousyritysten rooli tulee tunnistaa tärkeänä osana laajaa ja monimuotoista yrityskenttää.
Pieksämäellä on paljon vahvuuksia ja mahdollisuuksia. Miksi emme kertoisi niistä nykyistä aktiivisemmin? Myös pienellä budjetilla on mahdollista tehdä kiinnostavaa ja vaikuttavaa kaupunkimarkkinointia matkailun, yrittämisen ja asumisen näkökulmista.
Teksti: Hanna Moilanen
Kirjoitus on julkaistu Pieksämäen Lehden yleisönosastolla 1.4.2025 ja Pieksämäen Paikallisessa 19.3.2025.